In dit artikel leer je waarom het Atkins koolhydraatarm dieet voor zoveel mensen werkt, uit welke fases het dieet bestaat en welke producten je wél en welke producten je beter niet kunt nemen. Als klap op de vuurpijl krijg je ook nog eens 4 heerlijke koolhydraatarme weekmenu's van ons, helemaal gratis!

Wil je gelijk beginnen met afvallen en/of je fitter en energieker voelen? Begin dan vandag nog met Atkins koolhydraatarm!

1. Geniet van meer variatie met de speciaal voor jou samengestelde recepten.

2. Voeg geleidelijk meer gezonde koolhydraten en vezels toe.

3. Geen hongergevoel met de heerlijke Atkins producten.

4. Begeleiding en ondersteuning, helemaal gratis!

Start direct met Atkins! 

 

Het Atkins koolhydraatarm dieet kan eigenlijk meer gezien worden als een gezonde leefstijl, want het eten van weinig koolhydraten is niet alleen voor mensen die willen afvallen, maar ook voor mensen die gezond en gevarieerd willen eten. Een dieet is vaak iets voor een relatief korte periode, maar een koolhydraatarme leefstijl houd je de rest van je leven vol. Het aantal dagelijkse koolhydraten dat wij adviseren hangt dan ook af van jouw doel én van je persoonlijke koolhydratenbalans. 

Inhoud van dit artikel
Waarom werkt Atkins koolhydraatarm?

Om over te stappen op eente kunnen volgen is het belangrijk om te weten wat koolhydraten zijn, wat ze doen en welke producten koolhydraten bevatten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Naast koolhydraten leveren eiwitten en vetten ook energie. Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn dus de drie belangrijkste brandstoffen voor ons lichaam. Een koolhydraatarm voedingspatroon betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten meer eet, maar dat je de inname hiervan beperkt. Het is namelijk ongezond om een hele voedingsgroep te schrappen. Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet, in het Engels low carb dieet, beperk je de inname van koolhydraten en gebruik je eiwitten en vetten als primaire brandstof.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe en waarom een koolhydraatarme leefstijl werkt

 

 

2 soorten koolhydraten

In het filmpje is te zien dat men vroeger een heel ander eetpatroon had dan tegenwoordig en dat een overdaad aan koolhydraten van invloed is op hoe fit en energiek we ons voelen. Toch zijn koolhydraten een belangrijke energiebron, ook tijdens Atkins. Het is daarom belangrijk om te weten dat er twee verschillende soorten koolhydraten zijn: de enkelvoudige en de complexe koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten

De enkelvoudige koolhydraten worden snel worden opgenomen door het lichaam. Hierdoor krijg je vaak een behoorlijke piek in je bloedsuiker met als gevolg dat je voor een korte periode veel energie hebt. Deze piek wordt echter vaak opgevolgd met de welbekende dip, deze dip is rechtstreeks het gevolg van de overdaad aan (snelle) koolhydraten. Bovendien ontwikkel je hierdoor veel sneller weer een hongergevoel en slaat je lichaam de overtollige energie op als lichaamsvet. Producten die snelle, enkelvoudige koolhydraten bevatten zijn o.a.:

Soort

Portie

Netto koolhydraten in gram

Spaghetti

100 gram

31 gram

Witbrood

100 gram

49 gram

Witte rijst (bereid)

100 gram

20 gram

Aardappelen

100 gram

17 gram

Pizza (gem)

100 gram

25,7 gram (4g suikers)

Zoute Dropjes

100 gram

74 gram (73g suikers)

Winegums

100 gram

55,5 gram suikers

Ontbijtkoek

100 gram

67,7 gram (36g suikers)

Cola

100 gram

10 gram (9g suikers)

Sinas

100 gram

12 gram (11g suikers)

Sinaasappelsap uit pak

100 gram

10 gram (8g suikers)

Appelsap uit pak

100 gram

11 gram (10g suikers)

Red Bull

100 gram

11 gram (10g suikers)

Keptchup

100 gram

26 gram (22g suikers)

Door producten uit de productgroepen als snoep, koek, frisdrank, sappen en sauzen mee te nemen geven we een indicatie van het aantal koolhydraten dat over het algemeen in deze productgroepen zit. Vaak geldt dit voor alle soorten koekjes, snoepjes, frisdranken en sauzen. Als je twijfelt, lees dan altijd goed de verpakking of gebruik onze koolhydratenteller.

 

Complexe koolhydraten 

De langzame, complexe koolhydraten zijn gezonde koolhydraten, koolhydraten van dit type worden langzaam opgenomen in het bloed en kunnen daardoor gebruikt worden als energie. Natuurlijk moet je hier tijdens het koolhydraatarme dieet van Atkins niet te veel van consumeren. De koolhydraten die je eet haal je dan ook voornamelijk uit groente en andere bronnen met complexe koolhydraten. 

De 4 fases van Atkins

Het Atkins koolhydraatarm dieet bestaat uit 4 fases, en jouw persoonlijke doel bepaalt in welke fase je het beste ingedeeld kunt worden en waar je het beste je koolhydraten vandaan kunt halen. 

 

Fase 1: De startfase - De fase voor als je veel gewicht wil verliezen of als je snel wil afvallen. Hiervoor raden we je aan om 20 gram netto koolhydraten per dag tot je te nemen. Hierdoor val je namelijk het snelst af en krijg je nog wel voldoende koolhydraten binnen. Van deze 20 gram haal je het grootste gedeelte (ca. 15 gram) uit groenten. Producten die kenmerkend zijn voor fase 1 en waar je dus veel van zult eten zijn:

Veel groenten (ca. 15 gram van de 20) zoals:

Groente

Portie

Netto koolhydraten in gram

Andijvie rauw

1 schaaltje (30 g)

0,4

Bloemkool

1 opscheplepel (50 g)

0,9

Broccoli

1 opscheplepel (50 g)

0,4

Paksoi

1 opscheplepel (50 g)

0,5

Bleekselderij

1 stengel

0,8

Snijbonen gekookt

1 opscheplepel (50 g)

1,0

Spitskool, gekookt

1 opscheplepel (50 g)

0,8

Champignons

1 opscheplepel (50 g)

0,2

Zuurkool

1 opscheplepel (50 g)

0,5

Komkommer

1 schaaltje (50 g)

0,7

IJsbergsla

1 schaaltje (30 g)

0,2

Kropsla

1 schaaltje (30 g)

0,1

Groene paprika

Halve

0,8

 

Veel andere koolhydraatarme producten zoals:

Product

Portie

Netto koolhydraten in gram

Kabeljauw

Per 100 gram

0,0 gram

Heilbot

Per 100 gram

0,0 gram

Haring

Per 100 gram

0,0 gram

Zalm

Per 100 gram

0,0 gram

Kip

Per 100 gram

0,0 gram

Kalkoen Per 100 gram 0,0 gram
Varken Per 100 gram 0,0 gram
Rund Per 100 gram 0,0 gram
Geitenkaas Per 100 gram 1,0 gram
Goudse kaas Per 100 gram 2,0 gram
Mozzarella Per 100 gram 2,0 gram
Ei Per ei 0,0 gram

 Lees hier alles over fase 1

 

>Fase 2: De blijven afvallen fase. Deze fase is voor als je niet (meer) zo snel hoeft af te vallen of als je niet zoveel gewicht hoeft te verliezen. Je begint met 25 gram koolhydraten per dag en verhoogt dit aantal wekelijks met ongeveer 5 gram, totdat je merkt dat je steeds minder gewicht begint te verliezen. Tijdens deze fase kun je ook wat vruchten toevoegen. Onderstaande producten zijn een goede keuze om aan je eetpatroon toe te voegen.

Product

Portie

Netto koolhydraten in gram

Hüttenkäse 2%

115 gram

4,1 gram

Ricotta kaas

115 gram

3,8 gram

Amandelen

24 noten

2,3 gram

Walnoten

7 halve

1,5 gram

Blauwe bessen

37 gram

4,1 gram

Frambozen 31 gram 1,5 gram
Aardbeien 31 gram 1.5 gram
Tomatensap 125 ml 4,2 gram
Room 230 ml 4,8 gram

Lees hier alles over fase 2

 

>Fase 3: Bijna op gewicht - In deze fase ben je (inmiddels) bijna op je streefgewicht. Door wekelijks 10 gram koolhydraten toe te voegen aan je eetpatroon ga je jouw persoonlijke koolhydratenbalans uitvinden. Dus stel dat je fase 2 geëindigd bent op 45 koolhydraten per dag, dan begin je fase 3 met 55 gram koolhydraten. Blijf je nog steeds afvallen, dan voeg je de week daarna weer 10 gram koolhydraten toe. Nu kun je dus ook rustig aan wat zetmeelrijke producten en peulvruchten toevoegen aan je voeding. Denk daarbij aan de volgende producten.

Product

Portie

Netto koolhydraten in gram

Wortelen

1 medium

5,6 gram

Gebakken aardappel

Halve aardappel

10,5 gram

Zoete aardappel

75g

16,1 gram

Zwarte bonen

45g

6,5 gram

Kidneybonen 45g 5,8 gram
Witte bonen 45g 6,3 gram
Kikkererwrten 45g 6,5 gram
Linzen 50g 6 gram
Appel Halve 8,7 gram
Kiwi 1 8,7 gram
Perzik 1 kleine 7,2 gram
Rode grapefruit Halve 7,9 gram
Havermout 50g 19,0 gram
Bruine rijst 100g 20,5 gram

Lees hier alles over fase 3 

 

Fase 4 - Op gewicht blijven. Nu je je persoonlijke koolhydratenbalans gevonden hebt is het zaak om je daaraan te blijven houden. Deze balans verschilt per persoon en bovendien is het afhankelijk van de hoeveelheid beweging die je dagelijks hebt. Je eet in deze fase dus ook hetzelfde als waarmee je fase 3 bent geeïndigd. Voor de ene persoon betekent dat dat een aardappeltje, een beetje havermout en bruine rijst prima te eten zijn. Maar als je wat minder beweegt dan kan het zijn dat je dit soort producten moet laten staan. 

Lees hier alles over fase 4

Vetten en eiwitten

Tijdens Atkins zijn vetten en eiwitten eiwitten je belangrijkste energiebronnen. Eiwitten leveren het lichaam energie, maar zorgen ook voor de reparatie van (kapotte) cellen en het aanmaken van nieuwe cellen, kraakbeen, bloed en haar en zijn daarom essentieel tijdens het Atkins dieet. Haal je eiwitten tijdens Atkins bijvoorbeeld uit de volgende producten:

  • Eieren: gebakken, gekookt, gepocheerd etc.
  • Vlees en gevogelte: rund, varken, lam, kalkoen en kip.
  • Vis: Zalm, makreel, haring, kreeft etc.
  • Volle Kwark.
  • Tofu.

Vetten zijn er in twee soorten, de goede en slechte vetten. De goede vetten zijn gezonde vetten en die heeft je lichaam nodig. Deze vetten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en voorkomen een hongergevoel nadat je gegeten hebt. Probeer deze vetten o.a. te halen uit:

  • Vette vis zoals haring, makreel, zalm en sardientjes.
  • Noten en zaden
  • Olie: kokosolie, olijfolie etc.
  • Roomboter. 

 

De slechte vetten, ook wel transvetten genoemd, moet je zoveel mogelijk vermijden. Je lichaam kan deze vetten maar moeilijk verwerken en mede daardoor verhoogt een overdaad aan deze vetten de kans op hart- en vaatziekten, alzheimer en diabetes. Op veel voedingsmiddelen in de supermarkt wordt dit type vet vaak aangeduid met gehydrogeneerd vet, gehard vet of gedeeltelijk gehard vet. Je vindt ze voornamelijk in producten zoals gefrituurde snacks, diepvriespizza's, kant-en-klaar mixen en margarines.

 

Bekijk hier de geschikte voeding per fase

koolhydraatarme voeding lijst per fase atkins

 

Voor wie is een koolhydraatarm dieet geschikt?

Het volgen van een koolhydraatarm dieet is geschikt voor iedereen: Voor mensen die gewicht willen verliezen en voor mensen die hun gewicht willen behouden en zich energzieker willen voelen. Tijdens het dieet word je gestimuleerd om minder koolhydraten te consumeren. In plaats van koolhydraten eet je meer eiwitten en vetten om je lichaam van energie te voorzien. Er zijn talloze heerlijke recepten en koolhydraatarme producten, zoals bijvoorbeeld koolhydraatarm brood van Atkins, die er voor zorgen dat je niet rondloopt met een honger gevoel. Het volgen van een koolhydraatarm dieet is niet alleen zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, maar ook voor mensen die hun huidige gewicht willen behouden en lekker, gezond en gevarieerd willen eten. Een koolhydraatarm dieet kan beter gezien worden als een nieuwe en gezonde levensstijl. Een dieet is vaak voor een relatief korte periode, maar koolhydraatarm eten is iets wat je gemakkelijk je hele leven kan volhouden. Want ook als je je ideale gewicht hebt bereikt is koolhydraatarm eten een gezonde en gevarieerde manier van leven. Je zult merken dat het je veel meer energie geeft en dat het een positief effect heeft op je lichaam en gezondheid.

Start vandaag!

Start direct met Atkins! 

Atkins Tools

Het Atkins koolhydraatarme dieet helpt je om weinig koolhydraten te consumeren. Start vandaag nog met Atkins en ervaar zelf hoe gemakkelijk het is om gewicht te verliezen. Maak gebruik van een van de vele tools en producten die wij ontwikkeld hebben en die jou helpen bij je koolhydraatarme leefstijl:

Koolhydraatarm weekmenu voor 4 weken

Nadenken over wat je de komende tijd hoeft te eten is niet nodig. Speciaal voor jou hebben we heerlijke low carb weekmenu's samengesteld. Helemaal gratis en je krijgt gegarandeerd alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt!

Download hier koolhydraatarm weekmenu 1 (20 gram koolhydraten per dag)

Download hier koolhydraatarm weekmenu 2 (20 gram koolhydraten per dag)

Download hier koolhydraatarm weekmenu 1 (25 gram koolhydraten per dag)

Download hier koolhydraatarm weekmenu 2 (25 gram koolhydraten per dag)

 

En loop je vast tijdens Atkins? Bekijk dan eens de veelgestelde vragen of onze blog.

Lees meer

Om u zo goed mogelijk te ondersteunen vragen wij u een keuze te maken tussen de Nederlandstalige en Franstalige Atkins website.

Pour vous soutenir le mieux possible, nous vous remercions de choisir entre le site français et néerlandais ATKINS.