Als je vragen hebt over iets dat te maken heeft met Low Carb, lees dan onze FAQ's om antwoord te krijgen op jouw vragen.

“De Atkins aanpak is een natuurlijke en effectieve manier of je gewicht onder controle te krijgen”

- Erica Slof Atkins Dietiste

 

Is Atkins ongezond?

Nee. De koolhydraatarme aanpak van Atkins is een natuurlijke, effectieve manier om je gewicht en welzijn in eigen hand te nemen. Met Atkins eet je een gezonde en evenwichtige hoeveelheid eiwitten, gezonde vetten en vezelrijke groenten en beperk je het aantal geraffineerde suikers en koolhydraten.

 

Het Atkins-dieet bestaat uit relatief veel vetten. Kan dit leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte of hart-en vaatziekten?

Nee. De vetten die je eet, zijn goede vetten. Deze helpen je lichaam niet alleen om vet in plaats van koolhydraten te verbranden, ze hebben ook andere gezondheidsvoordelen. Zo heb je minder kans op ontstekingen, een betere stofwisseling en minder kans op een depressie.

Als je een koolhydraatarm dieet als Atkins volgt, is je lichaam minder geneigd lichaamsvet op te slaan – je lichaam gebruikt zelfs verzadigd vet als energiebron. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het vet dat je eet, weinig invloed heeft op je cholesterolgehalte. Het is meer de mix van andere voedingsstoffen – vooral geraffineerde koolhydraten – die het 'slechte' LDL-cholesterolgehalte kan verhogen.

Zelfs als je de hoeveelheid verzadigde vetten die je eet niet beperkt, zullen de triglyceridenwaarden in het bloed van verzadigde vetten eerder bij een koolhydraatarm dieet dan bij een vetarm afvaldieet dalen. LDL-cholesterol- en triglyceridengehaltes zijn doorslaggevende factoren bij hart-en vaatziekten.

 

Heeft het lichaam koolhydraten nodig om energie te krijgen?

Nee. Het lichaam heeft twee primaire energiebronnen – vet en koolhydraten. Als het aantal koolhydraten wordt beperkt, gaat het lichaam over op vetverbranding. Dit wordt ketose genoemd. Sommige mensen kunnen de eerste paar dagen een kleine energiedip hebben, omdat het lichaam zich moet aanpassen. Dan kan het helpen om wat zout aan je eten toe te voegen of een zoute bouillondrank te drinken.

 

Heb ik koolhydraten nodig als ik sport?

Met Atkins gaat het lichaam vet als brandstof gebruiken, wat een veel efficiëntere energiebron is – het is niet nodig om meer koolhydraten te gaan eten voordat je gaat sporten. Uit vet halen we voor duizenden calorieën aan energie en uit glycogeen (koolhydraten) maar voor een paar honderd. Veel sporters hebben ervaren dat ze het langer volhouden op een koolhydraatarm dieet.

Geef je stofwisseling zo'n twee weken de tijd om over te schakelen op vetverbranding. Als je eenmaal helemaal in het dieet zit, zal je merken dat je er tijdens workouts minder snel doorheen zit.

 

Is het gewicht dat ik kwijtraak met Atkins voornamelijk vocht?

Het klopt dat een deel van het gewichtsverlies in eerste instantie voortkomt uit vochtverlies. Dat geldt voor elk afvaldieet. Dit betekent echter niet dat je geen vet verliest.

De meeste mensen verliezen in de eerste week dat ze Atkins doen wat gewicht door vochtverlies. Koolhydraten houden namelijk vocht vast. Daarom heb je ook zo'n opgeblazen gevoel als je ze eet. Dus als je minder koolhydraten gaat eten, verlies je eerst gewicht aan vocht. Maar na de eerste week schakelt je lichaam over op vetverbranding met weinig verlies van vocht of spiermassa.

 

Krijg ik last van lusteloosheid en moeheid?

Sommige mensen kunnen er last van krijgen, maar deze klachten kunnen makkelijk verholpen worden. Koolhydraten zorgen dat het lichaam vocht vasthoudt. Door minder koolhydraten te eten, verlies je het overvloedige vocht dat je hebt vastgehouden. Hierdoor kun je ook zout verliezen en dat kan de genoemde klachten veroorzaken.
Het kan helpen om een beetje zout aan je maaltijden toe te voegen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt.

 

Atkins bevat veel eiwitten. Kan dit tot nierproblemen leiden?

Het is een fabel dat Atkins een eiwitrijk dieet is. Volgens de voedingsrichtlijnen valt de hoeveelheid eiwitten die we aanbevelen ruim binnen de gezondheidsnorm. Er is op dit moment geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat er een verband is tussen eiwitrijke voeding en nierziekte, maar mocht je nierproblemen hebben dan kun je een verandering in je voeding beter eerst met je dietist bespreken.

 

Hoe kom ik van mijn suikerbehoefte af?

Als je Atkins een paar dagen volgt, zal je lichaam vet gaan verbranden om energie te krijgen. Hierdoor stabiliseert je bloedsuikerspiegel en zal de suikerbehoefte en lekkere trek verdwijnen. Door het eten van complexe koolhydraten, die in groenten, rood fruit, noten, zaden en peulvruchten zitten, heb je niet steeds last van pieken in je insulinewaarden zoals bij een suikerrijk dieet wel het geval is.

Zodra je energie door het eten van deze producten gelijkmatig over de dag wordt verdeeld en je een verzadigd gevoel hebt van de eiwitten en goede vetten, behoren honger en lekkere trek voortaan tot het verleden.

 

Hoeveel eiwitten moet ik per dag eten?

Bij Atkins hoef je geen grammen eiwit te tellen, alleen koolhydraten. Atkins is geen eiwitrijk dieet en de hoeveelheid eiwitten die we aanbevelen is bescheiden. Houd je aan 115-175 gram eiwit per maaltijd (in gewicht) of 225 gram als je groot en een man bent. 

 

Hoeveel vetten moet ik per dag eten?

Bij Atkins hoef je geen grammen vet te tellen, alleen koolhydraten. Alhoewel het Atkins-dieet meer vet bevat dan andere macronutriënten (koolhydraten en eiwitten), kun je er geen ongelimiteerde hoeveelheden van eten. Probeer 1-2 porties gezonde vetten aan je maaltijden toe te voegen, zoals 1 eetlepel olie, boter of volvette mayonaise, ½ avocado of een paar olijven of neem een portie vetter vlees of vettere vis, zoals kippendij of zalm.

 

Moet ik calorieën tellen?

Bij Atkins hoef je geen calorieën te tellen. Zorg gewoon dat je tijdens maaltijden genoeg eet, zodat je voldaan bent maar niet te vol zit. Je calorie-inname settelt zich meestal zodra je bloedsuikerspiegel is gestabiliseerd en je behoefte aan suiker is verdwenen. Daarnaast zorgen de maaltijden in het Atkins-dieet van nature voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder geneigd bent om te gaan overeten.
 

Wat is de juiste verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten voor fase 1?

Alhoewel het niet nodig is om vetten of eiwitten te tellen, geven sommige mensen er de voorkeur aan om een fitness tracker te gebruiken en daar de verhouding voor eiwitten, vetten en koolhydraten in te voeren. Tijdens fase 1 bestaat de optimale verhouding uit 25% eiwit, 70% vet en 5% koolhydraten.

 

Kan ik zoveel kaas en room eten als ik wil?

Je kunt niet zoveel eten als je wil, maar room en kaas mogen wel in alle fasen van onze koolhydraatarme dieet worden gegeten. Neem niet meer dan 45 ml room en 115 gram kaas per dag.

 

Mag ik alcohol drinken?

Ja, maar voor fase 1 raden we het niet aan. Alcohol, en zelfs koolhydraatarme dranken, kunnen het afvallen vertragen omdat je lichaam de alcohol voor andere macronutriënten verbrandt. Daarnaast kan alcohol ook tot een behoefte aan koolhydraatrijke voedingsmiddelen leiden.

Vanaf fase 2 kun je met mate koolhydraatarme alcoholische dranken drinken. Wijn en sterke drank, zoals gin, wodka en whisky zijn toegestaan, maar mix ze wel met koolhydraatarme dranken.

 

Wat moet ik doen als ik weer aankom?

Niemand is perfect en het kan best wel eens voorkomen dat het even niet lukt. Maak je geen zorgen, probeer gewoon om je koolhydraatarme eetgewoonten zo snel mogelijk weer op te pakken.
Je kunt voor een of twee weken teruggaan naar fase 1 om het aangekomen gewicht kwijt te raken en als je af wilt van je suikerbehoefte en lekkere trek. Of je kunt je dagelijkse koolhydraatinname met 5-10 gram per dag verlagen totdat je weer op het punt bent waar je wilt zijn.

 

Is ketose gevaarlijk?

Ketose is een natuurlijk, biologisch proces. Wanneer je lichaam overschakelt op een andere energiebron en vet in plaats van koolhydraten gaat verbranden, gaat je lever ketonen produceren. Dit proces wordt ketose genoemd.
Verwar ketose niet met ketoacidose. Ketoacidose komt soms voor bij bepaalde typen diabetes waarbij een tekort aan het hormoon insuline is.

 

Kan ik Atkins volgen als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Afvallen wordt niet geadviseerd als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Wel adviseren we om voor de gezondheid van jezelf en je baby minder geraffineerde suikers en koolhydraten te eten.

Geraffineerde koolhydraten hebben weinig voedingswaarde voor jou en je baby, dus het kan geen kwaad om hiermee te minderen. Eiwit is wel een belangrijke voedingsstof als je zwanger bent. Probeer dan ook om bij elke maaltijd of elk tussendoortje iets met eiwit te eten.

Begin in fase 3, zodat je meer verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt uit fruit, peulvruchten, noten, zaden, volvette yoghurt en volle granen.

 

Kan ik Atkins volgen als ik medicijnen gebruik?

Ja, maar sommige medicijnen kunnen het tempo waarin je afvalt vertragen. Verander niets in je medicijnen of dosering zonder eerst je arts te hebben geraadpleegd. 

Om u zo goed mogelijk te ondersteunen vragen wij u een keuze te maken tussen de Nederlandstalige en Franstalige Atkins website.

Pour vous soutenir le mieux possible, nous vous remercions de choisir entre le site français et néerlandais ATKINS.